Maak uw online afspraak

"Gelaat en hals"
Face en halslift

VEROUDERING VAN HET GELAAT: WAT GEBEURT ER PRECIES?

Het gezicht is opgebouwd uit meerdere lagen en weefseltypes : huid, onderhuids vet, spieren, ligamenten en bot. Al deze weefseltypes zijn onderhevig aan veroudering gepaard gaand met structurele veranderingen. De som van veranderingen uit zich als het verouderingsproces van het ganse gelaat.

 

De huid verliest met ouder worden zijn elasticiteit; de huid verslapt en gaat meer doorhangen. De huid wordt ook dunner en ondergaat structurele veranderingen die lijden tot rimpels. De eerste tekenen daarvan zijn zichtbaar ter hoogte van de oogleden, de kaaklijn en de hals.
 
Opmerkelijk bij ouder worden is het volumeverlies in het gelaat. Dat wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het onderhuidse vet langzaam verdwijnt en ook doordat het bot dunner wordt. Dat laatste is vooral het geval rond de oogkas op de onderkaak. Vandaar dat een facelift vaak gepaard gaan met volumeherstel, meestal door het tegelijk opspuiten van het gezicht met eigen vet (lipofilling).
 
Een gelaatscorrectie kan het verouderingsproces helaas niet stopzetten. Wel kunt u er de klok een heel stuk mee terugzetten. De eerste tekenen van het ouder worden kunnen letterlijk aan het gezicht worden onttrokken door het weghalen van overtollig vetweefsel, het straktrekken van de onderliggende weefsels en het effenen van de huid van uw gezicht en nek.

Wie komt in aanmerking voor een facelift?

Een facelift heeft het beste resultaat bij mannen en vrouwen van wie de huid nog enigszins elastisch is. De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar, maar ook bij mensen van zeventig of zelfs tachtig jaar kan een facelift nog fantastische resultaten opleveren. Een facelift geeft u een jonge, strakke en frisse uitstraling, met een langdurig resultaat.

Stel voor uzelf vast wat uw verwachtingen zijn en overleg die met de chirurg, want er kunnen verschillende types face lift worden uitgevoerd. Er kunnen verschillende technieken gebruikt worden en de uitgebreidheid van de ingreep kan sterk verschillend zijn. We onderscheiden volgende types:

S lift waarbij enkel de kaaklijn strak getrokken wordt (hamsterwangetjes). Hiervoor wordt een insnede gemaakt voor het oor en eventueel ook rond de oorlel.











SPA lift waarbij ook het centrale gedeelte van het gelaat wordt gelift. De insnede is dezelfde als de S lift maar komt iets hoger in de behaarde hoofdhuid.










SPA lift met tevens optrekken van de halsspier (platysma) voor lifting hals. De insnede loopt op dezelfde manier als de SPA lift maar zal achter het oor wat langer zijn.










SPA lift met correctie van banden in de hals (doorsnijden van de randen van platysma spier). De insnede is dezelfde als de SPA face / hals lift.










In uitzonderlijke gevallen bestaat er ook een huidoverschot laag in de hals net boven het borstbeen. In deze specifieke gevallen kan een zogenaamde "verticale halslift" uitgevoerd worden. Het woord verticaal verwijst naar de quasi verticale insnede die gemaakt wordt net voor de haarlijn achter het oor.









Lifting centro-facial - Dr Guidicelli à Marseille 





Midface lift met correctie van de zone onder de ogen (midface) en onderoogleden. Hiervoor wordt enkel een sneetje gemaakt onder de rand van het onderooglid. Met deze techniek kan ook een goede correctie van een diepe neus-mondhoek plooi bekomen worden.





Uiteraard is ook een halslift mogelijk zonder gelaatscorrectie. De insnede hiervoor loopt voor en achter het oor.
 
Deze lifts correcties kunnen uitgevoerd worden combinatie met wenkbrauw lift,  ooglidcorrectie en lipofilling (vetopspuiting). De keuze van de techniek en van de uitgebreidheid van de ingreep hangt af van de patiënt en zijn wensen. Goed overleg met de chirurg is noodzakelijk.

Belangrijk is dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen de elasticiteit van de huid en de kwaliteit van de huid. Verminderde elasticiteit uit zich in afhangende huid van uw gelaat en hals. Met de leeftijd vermindert niet alleen deze elasticiteit maar ook de kwaliteit. Deze kwaliteitsvermindering uit zich vooral in rimpels en pigmentstoornissen die best behandeld worden met behulp van lasers. Een facelift zal enkel effect hebben op het doorzakken van de huid, niet op de kwaliteit.

Het eerste gesprek

Vertel tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg wat u met een gelaatscorrectie wil bereiken. De chirurg bekijkt de huid en structuur van hals en/of gezicht en vertelt u precies wat mogelijk is. Vervolgens krijgt u uitleg over de operatie. Het is erg belangrijk dat u als patiënt kunt verwoorden wat u storend vindt. Zo ontstaat er een gericht gesprek.

De voorbereiding

U ontvangt uitgebreide instructies om u op de operatie voor te bereiden, zoals wat u mag eten of drinken voor de operatie en waar u rekening mee moet houden als u medicijnen slikt. Nooit dienen er haren gekipt te worden en er ontstaan na de ingreep ook geen kale zones.

De operatie

Een S lift duurt ongeveer 2 uur en kan onder lokale verdoving. Voor meer uitgebreidere ingrepen wordt de patiënt gesedeerd (roesje), maar dat wordt door de patiënt ervaren als een totale verdoving. De insnede lopen voor en/of achter het oor afhankelijk van het type face lift.
 

Na de operatie

Een facelift wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Pijnstillers zijn vaak niet eens nodig. Een licht tintelend gevoel van de huid is heel normaal en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Het wordt veroorzaakt door het genezingsproces dat onder de huid plaatsvindt. Wel zal uw gezicht de eerste week wat gezwollen zijn en kunnen gedeelten van de huid, vooral rond de hals, blauw van kleur zijn. U kunt uw normale leven na 10 tot 14 dagen hervatten. Volledige normalisatie en genezing duren wel een stuk langer, maar is voor de buitenwereld niet zichtbaar. De littekens zijn dan nog nauwelijks zichtbaar en rimpels en lijnen in gezicht en hals zijn glad getrokken.

Complicaties

Elke operatie brengt risico's met zich mee. Alleen wanneer de gelaatscorrectie wordt uitgevoerd door een ervaren chirurg, is de kans op eventuele complicaties tot een minimum beperkt.

Een van de meest voorkomende complicaties na de operatie is een bloeduitstorting. Dit fenomeen is echter zelden van ernstige aard en verdwijnt vanzelf. Andere mogelijke gevolgen van de operatie: tijdelijke uitval van de aangezichtszenuw of infectie, waardoor littekens minder snel genezen. Deze complicaties zijn echter uiterst zeldzaam.

Heeft u bijkomende vragen over plastische of esthetische chirurgie?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Maak een online afspraak

T. +32 50 55 89 00      |      info@debaronie.eu

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer