Maak uw online afspraak

"Voor Mannen"
Liposculptuur

Liposculptuur bij mannen

De meest voorkomende redenen waarom mannen een liposculptuur ondergaan zijn borstvorming (gynaecomastie), vetophoping op flanken en taille (love handles), en een vetophoping op de buik. Sommige mannen (eerder in tegenstelling tot vrouwen) vertonen een zogenaamd “bierbuikje” waarbij het vet zich eerder in de buik bevindt dan in de onderhuidse laag. Het vet dat zich in de buik bevindt kan niet behandeld worden, ook niet met een buikwandcorrectie. Het is enkel het onderhuids gelegen vet dat met een liposculptuur kan worden behandeld. De liposculptuur maakt het mogelijk om plaatselijke vetophopingen die door bijvoorbeeld diëten en sport niet verdwijnen, alsnog definitief te verwijderen en de contouren van bepaalde lichaamsdelen opnieuw vorm te geven. Ook knieën, gezicht, enkels, rug en billen zijn plekken waar opgehoopt vet moeilijk verdwijnt bij vermagering. Liposuctie, letterlijk vertaald: het wegzuigen van vet, vormt dé oplossing. Het is niet voor niets een van de meest uitgevoerde plastische chirurgische behandelingen. Een ingreep die met de komst van zogeheten tumescent liposculptuur nog eenvoudiger en veiliger is geworden.

De eerste consultatie.

Vooreerst worden de te behandelen zones besproken met de patiënt, en wordt besproken welke correctie mogelijk is. Er wordt navraag gedaan naar bestaande of vroegere aandoeningen, medicaties en mogelijke allergieën.

Liposculptuur onder lokale verdoving (tumescentie) of onder sedatie?

Er wordt in wezen steeds de voorkeur gegeven om de patiënt onder lokale verdoving te behandelen. De wakkere patiënt kan als het ware meewerken en steeds van positie veranderen, zodat de te behandelen zones makkelijker toegankelijk zijn. Sommige patiënten willen dit liever niet en verkiezen een sedatie, wat uiteraard ook mogelijk is.

Tumescent (vibro)liposculptuur

Tumescent liposculptuur is een relatief nieuwe methode om vetophopingen op ongewenste plaatsen te verwijderen. Met behulp van grote hoeveelheden vocht dat onderhuids wordt ingespoten, wordt het onderhuidse vet vloeibaar gemaakt waardoor het gemakkelijker weg te halen is. Men zuigt het af met dunnere buisjes dan men vroeger gebruikte. Deze methode geeft aanzienlijk minder last na de behandeling, omdat er minder weefsel wordt beschadigd.
Nog een stap verder is de recente revolutionaire ontwikkeling van de vibroliposculptuur. Het toestel dat gebruikt wordt in De Baronie heet LIPOMATIC. Hierbij wordt een pneumatisch aangedreven handstuk gebruikt waarbij de tip van de zuigcanule een driedimensionale vibrerende beweging maakt. Het vet dat eerst volledig is opgespoten met grote hoeveelheden vocht, wordt door deze vibrerende beweging makkelijk losgemaakt met een minimum aan bloedverlies.

De verwijderde vetcellen komen niet meer terug.

Wel kunnen de achtergebleven vetcellen door toename van het lichaamsgewicht weer uitzetten. Het is daarom belangrijk dat u ook na de behandeling een gezond eetpatroon handhaaft en uw gewicht probeert stabiel te houden.

Wie komt in aanmerking voor liposculptuur?

Liposuctie is geen alternatieve manier om gewicht te verliezen. Het is bedoeld voor mensen die op specifieke plaatsen vetophopingen hebben die moeilijk te beïnvloeden zijn door een dieet of lichamelijke oefeningen.
Voor het welslagen van liposculptuur is het belangrijk dat de huid elastisch is. Naarmate u ouder wordt, neemt de elasticiteit af. Toch zijn ook bij oudere mensen nog goede resultaten te bereiken. Bij mensen met een slappe huid kan eventueel voor en/of na de behandeling een zogeheten endermologie behandeling uitgevoerd worden om de huid wat strakker en elastischer te maken.
Cellulitis (sinaasappelhuid) is een slechte indicatie. Het hobbelige aspect van de huid kan in dit geval niet verbeterd worden met behulp van liposuctie.

De voorbereiding

De plastisch chirurg geeft u uitgebreide instructies om u op de behandeling voor te bereiden. Bij gebruik van medicatie zal u geadviseerd worden al dan niet met uw medicatie te stoppen voor de ingreep. Er wordt u ook aangeraden om niet te roken in de dagen voor en na de behandeling. Als u verkouden wordt, moet de behandeling uitgesteld worden. Omdat u zich de eerste uren na de behandeling nog wat zwak kunt voelen, is het belangrijk dat iemand u ophaalt om u naar huis te brengen. Bij uitgebreide liposuctie van meerdere zones voorziet u best voor een aantal dagen wat hulp in huis.

De operatie

Voorafgaand aan de behandeling tekent de chirurg de vetophopingen af die verwijderd moeten worden. Vervolgens worden kleine, onopvallende sneetjes in de huid gemaakt. Het onderhuidse vet wordt opgespoten met een vloeistof. Daarna wordt met dunne zuigbuisjes het onderhuidse vet weggezogen. De buisjes zijn bevestigd aan een apparaat dat het vet wegzuigt door een vacuüm te zuigen. De duur van de operatie is afhankelijk van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden en het aantal plaatsen waar dat moet gebeuren.

Na de operatie

Amazon.com: Post Surgery Bodysuit for Men Open Crotch Sleeveless ...Om de huid steun te geven, moet u vier tot zes weken lang een zogenaamde drukkledij dragen. Dit pak drukt de huid goed tegen de onderlaag aan en beperkt zwellingen tot een minimum. De eerste twee weken voelen de behandelde plekken beurs en een beetje stijf aan. De huid kan verdoofd en enigszins pijnlijk aanvoelen. Dit verdwijnt vanzelf. De steekgaatjes waarlangs de liposculptuur werd uitgevoerd worden niet dicht gehecht, om de resterende vloeistof die werd ingespoten er weer te laten uitlopen. Het vocht is lichtroze en bloederig. Doordat het vocht kan wegvloeien ontstaat er uiteraard minder zwelling. Dit vochtverlies kan zelfs tot 24 uur na de ingreep blijven duren maar stelt geen enkel gevaar. De littekens zijn bijzonder klein en bevinden zich op de minst zichtbare plekken van het lichaam. In het begin zullen ze nog wat rood zijn, maar op lange termijn worden ze vrijwel onzichtbaar. Na twee weken kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Ook kunt u dan weer voorzichtig beginnen met sport.
Er kan na een liposuctie een uitgebreide zwelling optreden. Het drukpak geeft u steun en biedt comfort. De totale duur van de zwelling is zeer variabel maar het kan tot zes maand duren. Het resultaat is echter wel al zichtbaar vanaf enkele dagen tot weken na de operatie, maar u moet begrijpen dat het eindresultaat dus enkele maanden op zich kan laten wachten.
Er zijn een tweetal nacontroles voorzien. De eerste controle gebeurt één week na de operatie. De wondjes worden geïnspecteerd en er wordt gekeken of u niet teveel klachten heeft. Een evaluatie van het resultaat gebeurt bij de tweede controle, zes weken na de ingreep.
Een liposculptuur kan u een nieuwe contourlijn geven maar het betekent niet dat u nooit meer op uw gewicht hoeft te letten. Een gezonde, evenwichtige voeding en regelmatig bewegen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de behandeling een blijvend resultaat heeft.

Complicaties

Complicaties zijn na liposuctie extreem zeldzaam. Het betreft meestal een bloeduitstorting en zwelling, wat eigenlijk normaal is.
De belangrijkste complicaties zijn niet van medische aard, maar wel van esthetisch belang. Het betreft overcorrecties (putten) of ondercorrecties (plaatselijk nog wat teveel vet aanwezig). Overcorrecties zijn moeilijker corrigeerbaar dan ondercorrecties. Bij de eerste dient een zogenaamde lipofilling te gebeuren. Hierbij wordt op een andere plaats wat vet weggezogen en in de depressie gespoten. Bij ondercorrectie kan door plaatselijk nog wat vet weg te zuigen het resultaat verbeterd worden.
Verder is er een minieme kans op kleine pigmentveranderingen.

Het resultaat

Het definitieve resultaat van een liposuctie laat een tijdje op zich wachten. Na een aantal dagen tot weken is al een duidelijke verandering merkbaar, maar u moet weten dat het resultaat alleen maar beter wordt met de tijd. Pas na een aantal maanden wordt het definitieve resultaat zichtbaar.

Heeft u bijkomende vragen over plastische of esthetische chirurgie?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Maak een online afspraak

T. +32 50 55 89 00      |      info@debaronie.eu

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer