Maak uw online afspraak

"Voor Mannen"
Besnijdenis

Wat is een besnijdenis of circumcisie?Why is Cutting Your Baby Legal? – Women Against FeminismBij een circumcisie, ofwel besnijdenis, wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. Een circumcisie van de voorhuid is een eenvoudige ingreep. Het herstel na de operatie is kort.Waarom laten besnijden?

Vaak wordt een besnijdenis uitgevoerd om religieuze en culturele redenen. In de West-Europese cultuur wordt een circumcisie uitgevoerd ofwel om medische redenen (vb. bij vernauwde voorhuid, ook fimosis genoemd) of om esthetische of seksuele redenen.

Voorhuid verwijderen om medische reden.

De voornaamste reden voor een besnijdenis is een vernauwde voorhuid (fimosis). Hierbij kan de voorhuid niet over de eikel worden geschoven. Meestal is dit aangeboren.  Hierdoor kunnen ontstekingen van de eikel gaan ontstaan, wat balanitis heet. Dat leidt tot verlittekening en een verergering van de fimosis.
Er bestaat ook een situatie waarbij de voorhuid over de eikel is geschoven en niet meer terug kan geschoven worden. Deze aandoening heet men parafimosis of Spaanse Kraag. Deze situatie ontstaat door herhaalde infecties en verlittekening van de voorhuid. In beide gevallen kan een zogenaamde voorhuidplastiek een oplossing bieden.

Besnijdenis om esthetische of seksuele reden.

Sommige mannen laten een besnijdenis uitvoeren vanwege esthetische redenen. Zij vinden een besneden penis nu eenmaal mooier. Ook speelt hier vaak een hygiënisch motief : het huidsmeer kan niet meer ophopen tussen de voorhuid en de eikel en dat komt de hygiëne ten goede.
Een ander motief kan de seksuele beleving zijn. Alhoewel weinig bewijs voorhanden, beweren besneden mannen dat de besnijdenis hun seks leven zeer ten goede is gekomen. Dat zou kunnen doordat de eikel niet meer beschermd is door de voorhuid waardoor er zich “dikkere” huid vormt op de eikel, waardoor die minder gevoelig is voor seksuele prikkels tijdens de gemeenschap. Dat zou een vroegtijdige zaadlozing kunnen helpen voorkomen.

Besnijdenis of circumcisie: de behandeling

Een besnijdenis is een kortdurende ingreep en gebeurt onder sedatie. De voorhuid wordt wat ingekort en de eikel komt (gedeeltelijk) bloot. U kan kort na de ingreep naar huis. Er worden uiteraard oplosbare hechtingen gebruikt die niet verwijderd hoeven te worden en na 10 tot 14 dagen vanzelf uitvallen.

Nazorg bij een besnijdenis

Een paar dagen rust zijn aangewezen. Er kan wat zwelling optreden en ook een blauwe plek is mogelijk. Het plassen kan wat moeilijk verlopen met een branderig gevoel, maar dat gaat na een paar dagen over. Ondersteunend ondergoed is aangewezen. Dagelijks kortdurend baden is toegestaan en daarna aanbrengen van wat ontsmettende zalf over de hechtingen. In geval van pijn raden wij paracetamol aan.
Voor sauna, zwemmen en sporten wordt aangeraden dat 4 weken niet te doen. Uw seksuele leven kan hervatten na 6 weken.
 
 
 

 

Heeft u bijkomende vragen over plastische of esthetische chirurgie?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Maak een online afspraak

T. +32 50 55 89 00      |      info@debaronie.eu

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer