Maak uw online afspraak

"Gelaat en hals"
Haartransplantatie, PRP en stamcellen

HAARVERLIES EN PRP

Een behandeling die tegenwoordig steeds vaker wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van haaruitval of dunner wordend haar is de PRP behandeling. Terwijl dit vroeger als experimenteel werd beschouwd, is er tegenwoordig voldoende sterk onderbouwd wetenschappelijk bewijs van de efficiëntie van PRP als preventie en als behandeling van haaruitval. De behandeling is ook geschikt om haargroei na een haartransplantatie te stimuleren. 


Wat is PRP :  Platelet Rich Plasma

 
PRP staat voor “Platelet Rich Plasma”. PRP wordt verkregen uit het bloed van de patiënt zelf. Het bloed wordt bewerkt en er wordt een hoeveelheid PRP uit gewonnen. Er worden zoveel mogelijk bloedplaatjes bewaard en geconcentreerd in het plasma. Deze bloedplaatjes zijn de “motor” van de behandeling. In bloedplaatjes zitten immers zeer grote hoeveelheden groeifactoren, die een regeneratie en groei van de haarfollikels uitlokken, en vandaar dus ook opnieuw de haargroei zelf, met dikkere haren.


Hoe verloopt een PRP behandeling?


Afhankelijk van de behandeling worden één of meerdere buisjes bloed afgenomen. Het buisje wordt vervolgens in een speciale centrifuge geplaatst. Dit apparaat zorgt ervoor dat de PRP wordt gescheiden van de andere bloedcellen. In het PRP plasma zitten verschillende groeifactoren, welke een positieve invloed kunnen hebben op de huid en haargroei. Het plasma wordt met een ultra fijn naaldje oppervlakkig geïnjecteerd in de hoofdhuid. Over het algemeen wordt deze behandeling niet ervaren als pijnlijk. Er moet wel worden geprikt om bloed te nemen en het bloed te injecteren.
Uw hoofdhuid kan op de injectie plaatsen licht gezwollen en gevoelig zijn, wat zal verdwijnen binnen 48 tot 72 uur na de behandeling. Het behandelde gebied kan na afloop gevoelig zijn, van napijn is zelden sprake. Iedereen ervaart het gevoel van een PRP behandeling op zijn of haar eigen manier. Na de behandeling kan u de kliniek onmiddellijk verlaten. Er worden een aantal instructies met u doorgenomen. De totale behandeling neemt ongeveer 1 u tijd in beslag. Er is in principe geen downtime of herstelperiode. U kunt uw dagelijkse routine direct na de behandeling hervatten. Na een paar uur kunt u uw haar stylen zoals u dat wilt. Ook douchen en het wassen van het haar is mogelijk. Kort na de PRP behandeling kan er enige roodheid in het behandelde gebied ontstaan. Dit is gebruikelijk en niets om u zorgen over te maken. Wacht tenminste 72 uur met het kleuren, verven en/of permanenten van het haar. Volg altijd het advies van de behandelend arts op.
 

Wie komt in aanmerking voor een PRP behandeling?

PRP kan uitgevoerd worden bij zowel mannen als vrouwen. PRP behandeling is zeer efficiënt in geval van beginnende haaruitval en dunner wordend haar. PRP behandeling wordt ook vaak gecombineerd voor of na een haartransplantatie voor een beter resultaat.
 

Wie komt niet in aanmerking voor een PRP behandeling?

Niet iedereen is geschikt om een PRP behandeling tegen haaruitval te ondergaan. Met name patiënten die te maken hebben met een actieve hoofdhuidinfectie of een virale infectie, waaronder gordelroos, komen doorgaans niet in aanmerking voor de gewenste behandeling. Datzelfde geldt ook voor diabetici, patiënten met stollingsstoornissen en gebruikers van bloedverdunners. Uw geschiktheid kan door een PRP specialist beoordeeld worden.
PRP behandelingen worden niet toegepast als er sprake is van bloed- en bloedplaatjesaandoeningen, chronische leverziekten, de aanwezigheid van actieve infecties, cardiovasculaire of hemodynamische instabiliteit en/of het gebruik van antistollingsmedicatie.
 

Wat kunt u verwachten van de PRP behandeling?

Als u kiest voor een PRP behandeling tegen haaruitval, is het belangrijk dat u reële verwachtingen heeft. Het is belangrijk te weten dat haar dat verloren is gegaan, niet terug zal komen. In dat geval is een haartransplantatie aangewezen. Heeft u echter last van dunner wordend haar, dan kan een PRP behandeling een positief effect hebben op de gezondheid en de dikte van het haar.
 
De groeifactoren in de PRP behandeling zorgen voor:
- Sterker maken van dun en beschadigd haar.
- Verbetering van de doorbloeding van de haarzakjes.
- Stimuleren van de haargroei.
- Bevordering van de natuurlijke haargroei.
- Ontstekingen worden verminderd.
 
Een PRP behandeling kan dus een positief effect hebben op zowel de dikte van uw haar als de conditie van uw haardos en hoofdhuid. Het is een behandeling die géén nieuwe haargroei creëert.
 

Hoeveel PRP behandelingen zijn er nodig en hoe vaak moet dit worden herhaald?

Het geadviseerde aantal PRP behandelingen bij haaruitval verschilt per patiënt. Meestal wordt geadviseerd om het eerste jaar 3 tot 4 behandelingen te doen. De werking van PRP zal na verloop van tijd minder worden, waardoor de behandelingen regelmatig moeten worden herhaald. In het tweede jaar wordt vaak geadviseerd de behandeling iedere 6 maanden te herhalen. PRP is een behandeling met tijdelijke resultaten. De duur van de zichtbaarheid verschilt per persoon en ligt gemiddeld tussen de 12 en 15 maanden.
 

Zijn er risico’s verbonden aan een PRP behandeling?

PRP is een behandeling die wordt uitgevoerd met uw eigen bloed, waardoor de kans op infecties erg klein is. Allergie is niet mogelijk. De behandeling is niet-chirurgisch, veilig en heeft positieve resultaten. Het herstel verloop bij de meeste mensen vlot en u kunt rekenen op natuurlijke resultaten.
 

Kan een PRP behandeling gecombineerd worden met een haartransplantatie?

De plasma rijke bloedplaatjes hebben een positief effect op de bloedcirculatie. Door een PRP behandeling te ondergaan voorafgaand aan een haartransplantatie, kan dit het succes van de haartransplantatie vergroten. Getransplanteerde haarzakjes, de haarimplantaten hebben een mogelijk grotere kans op overleving. Zowel een PRP als een haartransplantatie specialist kunnen u hier uitgebreid over informeren.
 

Hoe effectief is een PRP behandeling?

De prognose van een PRP behandeling is voor de meeste mannen en vrouwen uitstekend. PRP specialisten melden positieve resultaten bij 70% tot 90% van de uitgevoerde behandelingen. De bereikte effecten hangen onder meer af van uw geschiktheid voor een behandeling en de mate waarin u de tips opvolgt die van invloed kunnen zijn op het resultaat. Uiteraard is iedere situatie anders en dat geldt eveneens voor de resultaten van een PRP behandeling.
  

Zijn de resultaten van een PRP behandeling blijvend?

Nee, een PRP behandeling is geen permanente remedie voor kaalheid en het voorkomt ook niet dat zich nieuwe kale plekken vormen. PRP is een behandeling die bedoeld is om het haar in het behandelde gebied dikker te maken en haaruitval te verminderen.
 
 

HAARTRANSPLANTATIEGreffe de cheveux chez l'homme. Diagnostic de la chute de cheveux ...

Een haartransplantatie biedt een oplossing voor kaalheid van de kruin of inhammen en voor sterk uitdunnende haar. De ingreep kan zowel bij mannen als bij vrouwen. Ook zogenaamde “cicatriciële alopecie” (kale zone veroorzaakt door een litteken bijv. na brandwonden) kan worden behandeld. Er kunnen ook haartransplantaties plaatsvinden naar de snor, baard en wenkbrauwen. Bedekking van littekens na facelift etc. is ook mogelijk. De ingreep vindt steeds plaats onder locale verdoving.

Greffe de cheveux de la femme. Clinique Capillaire ParisDe meeste patiënten die zich melden zijn mannen. Bij jongere mannen met beginnende kaalheid is het mogelijk dat deze kaalheid zich nog verder doorzet. Er wordt een bepaalde schaal gebruikt om de graad van kaalheid te bepalen (schaal van Norwood). Als u zich bij ons aanmeld en heeft bijv. stadium 2, is het mogelijk dat u later toch evolueert naar stadium 6. Onze gespecialiseerde arts zal dit verder met u bespreken.

Er wordt gebruik gemaakt van het eigen haar van de patiënt, en dat wordt weggehaald uit de “donorzone”  op de achterzijde van het hoofd. Dit is een speciaal haartype dat nooit uitvalt. Het totale aantal haren dat in aanmerking komt om getransplanteerd te worden bedraagt +/- 15.000 en daarvan kan ongeveer 30 % gebruikt worden zonder echt zichtbare littekens na te laten, ongeveer 5.000 dus. Het is op jongere leeftijd ook niet aangewezen om al deze haren te gaan gebruiken, want op latere leeftijd, met voortschrijdende kaalheid, zou u wel eens een tweede haartransplantatie nodig kunnen hebben, en dan zijn deze haren uiteraard nodig.
Het getransplanteerde haar valt een paar weken na de operatie terug uit. Het is het haarzakje dat moet overleven en van waaruit na enkele maanden een nieuw haar groeit. Het eindresultaat is na ongeveer 1 jaar zichtbaar.

Gebruikte methodes: FUE en FUT

FUE: A NOVA FASE DO TRANSPLANTE CAPILAR SEM CICATRIZ LINEAR

FUT staat voor “Follicular Unit Transplant”. Hierbij wordt een reepje behaarde hoofdhuid uit het achterhoofd weggenomen, en daarna door speciaal opgeleide verpleegkundigen onder een vergrotingsbril in stukjes van 1 of 2 haartjes gesneden. Deze grafts worden dan stuk voor stuk opnieuw geïmplanteerd. Begrijpelijk dat dit een ingreep is die tot een volledige werkdag kan duren. Er kunnen maximaal 3.000 grafts op deze manier worden getransplanteerd tijdens 1 sessie.

Bij de FUE-techniek (“Follicular Unit Extraction”) worden de grafts – ook wel haarzakjes genoemd – één voor één uit de haarkrans van het hoofd gehaald. Daarna worden ze eerst in een speciale groeivloeistof geplaatst, voordat ze worden getransplanteerd naar het gebied waar u weer wilt genieten van een vollere haardos. Deze methode laat geen littekens achter.
 
Tijdens de consultatie krijgt u een prijsvoorstel, alsook een verklarende brochure over het postoperatieve verloop.

Het postoperatieve verloop

Een lichte pijn in het gebied van het litteken kan optreden en is van korte duur. Het innemen van een pijnstiller kan nodig zijn.
Oedeem verschijnt in ongeveer 20% van de gevallen en is pijnloos, alsook ongevaarlijk. Het is vooral een reactie, die optreedt in de huid van de frontale zone. Dit duurt niet lang en verdwijnt bij het opstarten van een ontstekingswerende behandeling.
De hygiënische zorgen en preventieve maatregelen worden tijdens de consultatie toegelicht en opnieuw besproken op het einde van de interventie.

PRP + stamcellen is de nieuwste wetenschappelijke doorbraak in de behandeling van haaruitval.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen hebben de eigenschap voor weefselherstel (regeneratie) te kunnen zorgen  en zich te kunnen ontwikkelen tot nieuwe haarfollikels. De stamcellen worden gewonnen uit uw eigen lichaamsvet, waar ze overvloedig aanwezig zijn. Wanneer ze in de hoofdhuid geïnjecteerd worden kunnen ze de degeneratie van haarfollikels tegengaan en stimuleren ze de groei van nieuwe haren. De stamcellen worden samen met PRP ingespoten in de hoofdhuid. De combinatie van beide zorgt voor een resultaat op korte termijn door de PRP, en op langere termijn via de stamcellen, die slechts na een paar maanden tot een herstel van de follikels leiden.

Wie komt in aanmerking voor een behandeling met stamcellen?

De behandeling met PRP met stamcellen is doeltreffend bij personen met beginnend haarverlies of voor patiënten die liever geen klassieke transplantatie willen. De behandeling is ook ideaal wanneer er niet genoeg kwaliteitsvolle haren hebben om een transplantatie te laten uitvoeren. Het is ook een uitstekende bijkomstige behandeling na een haartransplantatie.

Hoe verloopt de behandeling?

Vooreerst wordt een bloedstaal afgenomen, waaruit de PRP (Platelet-Rich Plasma) wordt gewonnen. Vervolgens wordt een beperkte liposuctie uitgevoerd om vetweefsel te oogsten, waaruit dan de stamcellen worden gehaald. Deze liposuctie wordt uitgevoerd op de buik, heup of flank. Meestal zal 10 tot 20 ml vetweefsel volstaan. De liposuctie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en neemt ongeveer 30 minute in beslag. Het gezuiverde vet wordt gemengd met het PRP en geïnjecteerd in de hoofdhuid. De volledige behandeling duurt 1 tot 2 uur. U kan onmiddellijk na de behandeling de kliniek verlaten.

Moet de behandeling herhaald worden?

Er wordt aanbevolen de behadeling te herhalen na ongeveer 3 tot 6 maanden, wat leidt tot een langduriger resultaat. Daarna wordt een jaarlijkse behandeling aanbevolen.

Na de behandeling

De hoofdhuid kan gedurende een paar dagen gevoelig zijn. De zone waar de liposuctie plaats vond kan een paar dagen licht pijnlijk en gezwollen zijn. De behandeling veroorzaakt geen arbeidsongeschiktheid. De PRP + stamcellenbehandeling vereist nauwelijks onderbreking van uw activiteiten. Er wordt aanbevolen een week lang geen zware fysieke inspanningen te leveren (sport).  
Over het algemeen duurt het 6 tot 8 maanden voor de resultaten van de stamceltherapie  zichtbaar zijn in de vorm van een aanzienlijke verbetering van de haardichtheid.

Heeft u bijkomende vragen over plastische of esthetische chirurgie?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Maak een online afspraak

T. +32 50 55 89 00      |      info@debaronie.eu

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer