Wegens wettelijke bepalingen dient u zich in te loggen om de pagina's met de voor- en na- foto's te kunnen bekijken. Hiervoor dient u zich in te schrijven. Indien u reeds over een account beschikt kan u hiermee hieronder inloggen.
Wachtwoord vergeten
Vul onderstaand uw e-mail adres in, we sturen u een nieuw wachtwoord toe
Registreren
Wenst u een account aan te vragen? Registreer u dan door hieronder uw registratiegegevens in te vullen.
Om u hierna te kunnen aanmelden, dient u de gebruikersnaam (uw e-mailadres) en het wachtwoord dat u ontving via e-mail, nadat u zich ingeschreven heeft, in te geven. Let op dit wachtwoord is hoofdlettergevoelig.
Transgender borstcorrectie bij FTM of non-binaire individuen kan een oplossing zijn om een meer mannelijke borst te bekomen. Hiervoor wordt de borstklier en de overtollige huid volledig verwijderd. Bij non-binaire patiënten kan ervoor gekozen worden deze slechts gedeeltelijk weg te nemen. Het ultieme doel van deze ingreep is de patiënten zich beter in hun vel te laten voelen omdat hun lichamelijke kenmerken beter in de lijn liggen van hun zelfbeeld en hoe ze zich aan de buitenwereld kunnen voordoen. Het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen neemt hierdoor toe. Het is echter wel van uitermate groot belang realistische verwachtingen te hebben bij deze ingreep. Er zijn nadelen zoals bijvoorbeeld littekens en ook complicaties zijn mogelijk.
De keuze van operatietechniek en incisies (en bijgevolg de locatie van de littekens) hangt in ruime mate af van 2 factoren: de grote van de borst en de elasticiteit van de huid. Hier een kort overzicht van de diverse technieken. Tijdens de consultatie zal u worden uitgelegd wat voor u de beste en veiligste keuze is.
Semicirculaire incisie
Bij deze techniek wordt enkel een incisie gemaakt aan de onderste rand van het tepelhof of areola. Deze techniek is ideaal voor patiënten met een klein borstvolume en goede huidelasticiteit. Via deze sleutelgat operatie kan de klier worden weggenomen maar kan geen huidoverschot worden verwijderd. Het resulterende litteken is amper zichtbaar rond de onderste rand van de areola.
Periareolaire incisie
Deze techniek is aangewezen voor patiënten met een matig borstkliervolume en een goede huidelasticiteit. Er wordt een circulaire incisie gemaakt rond de volledige omtrek van het tepelhof en via deze weg wordt de klier verwijderd. Daarnaast wordt een tweede circulaire insnede geplaatst met een iets grotere diameter om het huidoverschot weg te werken. Wanneer de huid gesloten wordt, worden beide huidranden strak aan elkaar gehecht, wat resulteert in een litteken rond de volledige omtrek van de tepelhof.
Double incision met tepel transplantatie
Deze aanpak is meestal vereist bij patiënten met een groot borstvolume of wanneer de borst uitgezakt is tot onder de borstplooi. Vooreerst wordt de tepel volledig losgemaakt van het lichaam. Vervolgens worden 2 insneden gemaakt. De eerste in de borstplooi en een tweede horizontale insnede dwars over de borst. Het pakket aan klier en huid wordt volledig verwijderd en de wondranden gehecht. Vervolgens wordt de tepel teruggeplaatst als aan ent. Het tepelhof wordt bijna steeds ovaal gemaakt met een diameter van ongeveer 3 cm. Een aanzienlijk nadeel van deze ingreep is het feit dat de tepel ongevoelig zal zijn na de operatie. Anderzijds is dit een ingreep met een minimaal aantal complicaties.
Anker incisie (“Inverted T”)
Ook deze ingreep is mogelijk bij patiënten met een groter borstvolume en huidoverschot. Hierbij wordt de tepel en het tepelhof niet losgemaakt van het lichaam en aldus een grotere kans dat de gevoeligheid van de tepel bewaard blijft, maat dat is zeker niet te garanderen. De nadelen van deze techniek zijn het bijkomstige verticale litteken en ook dat bij deze techniek altijd een klein borstvolume achter blijft (de borst wordt dus niet zo plat als bij de double incision) omdat er weefsel moet bewaard blijven om de doorbloeding van de tepel te verzekeren.
Fishmouth incisie
Deze techniek leidt tot een litteken rond de tepel met aan weerszijden een horizontale uitloper. Deze techniek wordt zeer zeldzaam toegepast, behalve bij sommige non -binaire patiënten.
Borstcorrectie in twee stappen
Veel patiënten verkiezen uiteraard voor de periareolaire techniek vanwege zijn beperkt litteken. Wanneer het kliervolume en huidoverschot niet al te uitgesproken is kan er in 2 stappen gewerkt worden. Bij de eerste ingreep word via de periareolaire techniek het klierpakket weggenamen samen met een kleine hoeveelheid huid. Daarna wordt afgewacht en gezien hoe het huidoverschot gaat samentrekken (als er een goede elasticiteit is). In een tweede sessie wordt dan het huidoverschot verwijderd, minstens zes maanden na de eerste operatie. Uiteraard lopen vanwege de twee ingrepen hierdoor de kosten op.
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer