Wegens wettelijke bepalingen dient u zich in te loggen om de pagina's met de voor- en na- foto's te kunnen bekijken. Hiervoor dient u zich in te schrijven. Indien u reeds over een account beschikt kan u hiermee hieronder inloggen.
Wachtwoord vergeten
Vul onderstaand uw e-mail adres in, we sturen u een nieuw wachtwoord toe
Registreren
Wenst u een account aan te vragen? Registreer u dan door hieronder uw registratiegegevens in te vullen.
Om u hierna te kunnen aanmelden, dient u de gebruikersnaam (uw e-mailadres) en het wachtwoord dat u ontving via e-mail, nadat u zich ingeschreven heeft, in te geven. Let op dit wachtwoord is hoofdlettergevoelig.
Een neuscorrectie, ook wel rhinoplastiek genaamd, is een frequent uitgevoerde ingreep. Door de sterke psychische invloed op het zelfbeeld heeft een verandering van de neusvorm vaak een zeer positief effect op het welbevinden. Zorgvuldige analyse van de bestaande vorm, de klachten daarover en de gewenste verandering is noodzakelijk om tot de beste resultaten te komen.
Wie komt in aanmerking
In principe kan elke patiënt die niet tevreden is over zijn neus een correctie ondergaan. Een bult op de neusrug, scheefstand, een te grote neus en een minder mooie neustip zijn de voornaamste indicaties tot correctie. De operatie kan vanaf ongeveer achttien jaar tot op hogere leeftijd uitgevoerd worden. Belangrijk is dat de patiënt realistische verwachtingen koestert.
Het eerste gesprek
Tijdens het eerste gesprek luistert de chirurg aandachtig naar uw wensen, en wordt een evaluatie gemaakt van uw verwachtingen. Er worden foto’s genomen. Deze digitale foto's kunnen bewerkt worden (eventueel met de computer) en de patiënt zodoende een beeld geven van wat er van de operatie kan verwacht worden.
De voorbereiding
De chirurg geeft u uitgebreide instructies om u op de operatie voor te bereiden. U krijgt te horen wat u mag eten en drinken vlak voor de operatie en welke medicijnen u wel of niet mag gebruiken. Als u onverwacht verkouden wordt, moet de behandeling uitgesteld worden. Zorg dat iemand u na de operatie ophaalt en naar huis brengt.
De verdoving
U kunt kiezen voor een plaatselijke of algehele narcose. Voor- en nadelen worden tijdens het eerste gesprek met de chirurg besproken. Algehele narcose geniet de voorkeur bij een volledige neuscorrectie waarbij ook moet geopereerd worden aan het bot. Lokale verdoving is mogelijk wanneer het enkel een tipcorrectie betreft.
De operatie
Er bestaan twee mogelijkheden om de operatie uit te voeren. Vooreerst is er de zogeheten gesloten techniek waarbij de operatie wordt uitgevoerd via de neusopening. De littekens bevinden zich dan binnen in de neus. Voordeel is dat er dan geen litteken is aan de buitenkant, maar bij deze techniek zijn er wat nadelen. De operatie wordt als het ware blindelings uitgevoerd, want men heeft slechts een zeer beperkt zicht.
Daarom wordt zeer vaak gekozen de operatie uit te voeren via de zogenaamde open techniek waarbij men een sneetje maakt in de huid aan de onderzijde van het tussenschot. Het litteken dat hierdoor ontstaat is bijna volkomen onzichtbaar, zoals u kunt zien op de foto's. Door de neus open te maken heeft men zicht op het operatieveld, en kan de operatie nauwkeuriger worden uitgevoerd met een meer voorspelbaar resultaat.
Wanneer u moeilijk door uw neus ademt als gevolg van een scheef neustussenschot, kan dat tijdens de operatie verholpen worden.
Na de operatie
Na de neusoperatie wordt een inwendig verband (neustampon) en een uitwendig verband (pleister of gipskalk) aangelegd. De tampon wordt na twee dagen verwijderd. Dat kunt u ook zelf doen. Na één week wordt het uitwendig verband verwijderd. Tijdens deze periode verdwijnt het grootste deel van de zwelling en eventuele blauwe verkleuringen van oogleden en wangen.
Na het verwijderen van het uitwendig verband is de neus stijf, gezwollen en (on)gevoelig. Hierdoor heeft uw neus nog niet de definitieve vorm. De bloeduitstortingen vlak na de ingreep verdwijnen binnen ongeveer een week en geven geen blijvende verkleuringen. Na de operatie kunt u wat ongemak hebben, maar er is zelden sprake van pijn na een neusoperatie. Sporten blijft tot zes weken na de operatie verboden en het is van belang de eerste weken niet te krachtig te snuiten of te niezen. Brildragers mogen de eerste tijd ook geen bril met een zwaar montuur dragen. Het hoofduiteinde van het bed wat hoger plaatsen of slapen met extra hoofdkussens kan de zwelling sneller laten verdwijnen.
Complicaties
De chirurg vertelt u wat de mogelijke complicaties van de operatie zijn. De kans op nabloeding is door het gebruik van speciale tampons erg klein. Eventuele infecties kunnen met behulp van antibiotica bestreden worden. De reuk blijft na een rhinoplastiek onaangetast. Wel kan uw neus nog lang gevoelig blijven bij aanraking, en gezwollen. Het eindresultaat is pas na een jaar goed te beoordelen.
Het Resultaat
Het duurt zes tot twaalf maanden voor het gevoel en de normale beweeglijkheid van de neus weer helemaal terug zijn, wat een teken is dat de inwendige genezing voltooid is. Een neuscorrectie is voor het leven. Dat betekent niet dat uw neus niet een beetje verandert naarmate u ouder wordt, maar de nieuwe vorm blijft.
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer