Maak uw online afspraak

"Lichaam"
Liposculptuur

Liposuctie en liposculptuur

Veel mensen hebben last van gelokaliseerde ophopingen van vet die niet weg te krijgen zijn met vermagering. Bij vrouwen komt dit zogenaamde stapelingsvet vooral rond de heupen, bovenbenen, buik en bovenarmen voor. Bij mannen concentreert het zich vaker rond de lendenen, buik, maag- en halsstreek. Ook knieën, gezicht, enkels, rug en billen zijn plekken waar opgehoopt vet moeilijk verdwijnt bij vermagering. Liposuctie, letterlijk vertaald: het wegzuigen van vet, vormt dé oplossing. Het is niet voor niets een van de meest voorkomende plastische chirurgische behandelingen. Een ingreep die met de komst van zogeheten tumescent liposculptuur nog eenvoudiger en veiliger is geworden.

Tumescent liposculptuur is een relatief nieuwe methode om vetophopingen op ongewenste plaatsen te verwijderen. Met behulp van grote hoeveelheden vocht dat onderhuids wordt ingespoten, wordt het onderhuidse vet vloeibaar gemaakt waardoor het gemakkelijker weg te halen is. Men zuigt het af met dunnere buisjes dan men vroeger gebruikte. Deze methode geeft aanzienlijk minder last na de behandeling, omdat er minder weefsel wordt beschadigd.

N.I.L. ®Lipomatic® - Société Cereplas


Nog een stap verder is de recente revolutionaire ontwikkeling van de vibroliposculptuur. Het toestel dat gebruikt wordt in De Baronie heet LIPOMATIC. Voor een afbeelding van het toestel kan U naar de fotogalerij gaan kijken. Hierbij wordt een pneumatisch aangedreven handstuk gebruikt waarbij de tip van de zuigcanule een driedimensionale vibrerende beweging maakt. Het vet dat eerst volledig is opgespoten met grote hoeveelheden vocht, wordt door deze vibrerende beweging makkelijk losgemaakt met een minimum aan bloedverlies.

De verwijderde vetcellen komen niet meer terug.
Wel kunnen de achtergebleven vetcellen door toename van het lichaamsgewicht weer uitzetten. Het is daarom belangrijk dat u ook na de behandeling een gezond eetpatroon handhaaft en uw gewicht probeert stabiel te houden.
 

Wie komt in aanmerking voor liposculptuur?

Liposuctie is geen alternatieve manier om gewicht te verliezen. Het is bedoeld voor mensen die op specifieke plaatsen vetophopingen hebben die moeilijk te beïnvloeden zijn door een dieet of lichamelijke oefeningen.
Voor het welslagen van liposculptuur is het belangrijk dat de huid elastisch is. Naarmate u ouder wordt, neemt de elasticiteit af. Toch zijn ook bij oudere mensen nog goede resultaten te bereiken. Bij mensen met een slappe huid kan eventueel voor en/of na de behandeling een zogeheten endermologie behandeling uitgevoerd worden om de huid wat strakker en elastischer te maken.
Cellulitis (sinaasappelhuid) is een slechte indicatie. Het hobbelige aspect van de huid kan in dit geval niet verbeterd worden met behulp van liposuctie.
    

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek vertelt de plastisch chirurg u wat u van de behandeling mag verwachten. Hij stelt uw probleemgebieden vast en onderzoekt de elasticiteit van de huid. Hij vraagt naar uw medische geschiedenis en bekijkt op welke plaatsen vet moet weggehaald worden. De maat en type van het drukpak worden aangemeten.
 

De voorbereiding

De plastisch chirurg geeft u uitgebreide instructies om u op de behandeling voor te bereiden. Bij gebruik van medicatie zal u geadviseerd worden al dan niet met uw medicatie te stoppen voor de ingreep. Er wordt u ook aangeraden om niet te roken in de dagen voor en na de behandeling. Als u verkouden wordt, moet de behandeling uitgesteld worden. Omdat u zich de eerste uren na de behandeling nog wat zwak kunt voelen, is het belangrijk dat iemand u ophaalt om u naar huis te brengen. Bij uitgebreide liposuctie van meerdere zones voorziet u best voor een aantal dagen wat hulp in huis.
 

De verdoving

De behandeling vindt plaats onder narcose of plaatselijke verdoving, afhankelijk van de uitgebreidheid van de te behandelen zones. Liposculptuur wordt voornamelijk en bij voorkeur onder locale verdoving uitgevoerd omdat de patiënt vrij kan bewegen en bepaalde plaatsen zodoende makkelijker bereikbaar zijn, wat het resultaat uiteraard ten goede komt. Deze techniek is comfortabel, zowel voor de arts als voor de patiënt. Bepaalde patiënten verkiezen toch voor gehele narcose, wat uiteraard ook mogelijk is.
 

De operatie

FETTABSAUGUNG - Definition und Synonyme von Fettabsaugung im ...Voorafgaand aan de behandeling tekent de chirurg de vetophopingen af die verwijderd moeten worden. Vervolgens worden kleine, onopvallende sneetjes in de huid gemaakt. Het onderhuidse vet wordt opgespoten met een vloeistof. Daarna wordt met dunne zuigbuisjes het onderhuidse vet weggezogen. De buisjes zijn bevestigd aan een apparaat dat het vet wegzuigt door een vacuüm te zuigen. De duur van de operatie is afhankelijk van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden en het aantal plaatsen waar dat moet gebeuren.






Na de operatie

Post-Surgical Compression Garments | Hourglass AngelOm de huid steun te geven, moet u vier tot zes weken lang een zogenaamde liposuctiebroek dragen. Dit pak drukt de huid goed tegen de onderlaag aan en beperkt zwellingen tot een minimum. De eerste twee weken voelen de behandelde plekken beurs en een beetje stijf aan. De huid kan verdoofd en enigszins pijnlijk aanvoelen. Dit verdwijnt vanzelf. De steekgaatjes waarlangs de liposculptuur werd uitgevoerd worden niet dichtgehecht, om de resterende vloeistof die werd ingespoten er weer te laten uitlopen. Het vocht is lichtroze en bloederig. Doordat het vocht kan wegvloeien ontstaat er uiteraard minder zwelling.

Dit vochtverlies kan zelfs tot 24 uur na de ingreep blijven duren maar stelt geen enkel gevaar. De littekens zijn bijzonder klein en bevinden zich op de minst zichtbare plekken van het lichaam. In het begin zullen ze nog wat rood zijn, maar op lange termijn worden ze vrijwel onzichtbaar. Na twee weken kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Ook kunt u dan weer voorzichtig beginnen met sport.

Er kan na een liposuctie een uitgebreide zwelling optreden. Het drukpak geeft u steun en biedt comfort. De totale duur van de zwelling is zeer variabel maar het kan tot zes maand duren. Het resultaat is echter wel al zichtbaar vanaf enkele dagen tot weken na de operatie, maar u moet begrijpen dat het eindresultaat dus enkele maanden op zich kan laten wachten.
 
Er zijn een tweetal nacontroles voorzien. De eerste controle gebeurt één week na de operatie. De wondjes worden geïnspecteerd en er wordt gekeken of u niet teveel klachten heeft. Een evaluatie van het resultaat gebeurt bij de tweede controle, zes weken na de ingreep.
 
Een liposculptuur kan u een nieuwe contourlijn geven maar het betekent niet dat u nooit meer op uw gewicht hoeft te letten. Een gezonde, evenwichtige voeding en regelmatig bewegen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de behandeling een blijvend resultaat heeft.
 

Complicaties

Complicaties zijn na liposuctie extreem zeldzaam. Het betreft meestal een bloeduitstorting en zwelling, wat eigenlijk normaal is. De belangrijkste complicaties zijn niet van medische aard, maar wel van esthetisch belang. Het betreft overcorrecties (putten) of ondercorrecties (plaatselijk nog wat teveel vet aanwezig). Overcorrecties zijn moeilijker corrigeerbaar dan ondercorrecties. Bij de eerste dient een zogenaamde lipofilling te gebeuren. Hierbij wordt op een andere plaats wat vet weggezogen en in de depressie gespoten. Bij ondercorrectie kan door plaatselijk nog wat vet weg te zuigen het resultaat verbeterd worden. Verder is er een minieme kans op kleine pigmentveranderingen.
 

Het resultaat

Het definitieve resultaat van een liposuctie laat een tijdje op zich wachten. Na een aantal dagen tot weken is al een duidelijke verandering merkbaar, maar u moet weten dat het resultaat alleen maar beter wordt met de tijd. Pas na een aantal maanden wordt het definitieve resultaat zichtbaar.
 

Heeft u bijkomende vragen over plastische of esthetische chirurgie?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Maak een online afspraak

T. +32 50 55 89 00      |      info@debaronie.eu

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer